המסע הארוך להקמת עסק חוקי ורווחי בישראל, רצוף בנקודות ציון רבות. אחת מהחשובות שבהן, היא הוצאת רישיון עסק. מדובר בצעד חשוב מאין כמותו בתהליך ההקמה, שכן בלעדיו, לא נוכל לנהל תפעול שוטף ולהבטיח שהפעילות שלנו עומדת בכל דרישות החוק. הרישיון הוא למעשה האסמכתא שמעניקה המדינה המעידה על כך שהעסק עומד בכל הדרישות הרגולטוריות הרלוונטיות לתחום עיסוקו. דרישות אלו חולשות על כל היבטי הפעילות, מבריאות ובטיחות ועד לייעודי השימוש ונגישות. על אף שבמבט ראשון, נראה שמדובר במילוי מסמכים בלבד, האמת הפשוטה היא שהמורכבויות רבות והפוטנציאל לסיבוכים גבוה. כאן, מפרט הצוות של רישוי פלוס שלב אחר שלב את תהליך הוצאת הרישיון.
שלב 1: ללמוד היטב את הדרישות הרלוונטיות להוצאת רישיון עסק בתחומך
כמובן שעל מנת שנוכל לעמוד בכל הדרישות ולהוציא רישיון ביעילות ובמהירות, חשוב שנכיר לעומק את הדרישות הרגולטוריות שחלות על תחום העיסוק. בכל ענף תעשייה, חלות דרישות שונות, למשל:
- מסעדה מחייבת עמידה בתקנות משרד הבריאות לבטיחות מזון ותברואה.
- מתקן ייצור עשוי להזדקק לרישיון יצרן בנוסף לעמידה בתקני בטיחות אש ואיכות הסביבה.
- מחסן לאחסון מזון מהווה עסק יצרני לכל דבר ועניין ויידרש גם הוא לרישיון יצרן ועמידה בתקני היגיינה קפדניים.
ככל שנשכיל להכיר את הדרישות החלות על העסק שלנו לעומקן, כך יגבר הסיכוי שיימנעו עיכובים מיותרים. חשוב שנזכור, כל סיבוך שיעלה לאורך התהליך עשוי לגרור עלויות גבוהות מאוד ולשבש את לוחות הזמנים באופן מהותי. לכן, הצעד הראשון שלנו ברישוי פלוס בכל תהליך להנפקת רישיון לעסק היא לבחון את הנכסים הפוטנציאליים השונים שישמשו לעסק ולבנות תוכנית מסודרת שתבטיח שנעמוד בכל הדרישות.,
שלב 2: לוודא שמיקום הנכס תואם לפעילות העסקית המתוכננת
תכנון אזורי הוא מרכיב קריטי בתהליך הוצאת רישיון עסק. עסקים נדרשים על פי תיקון 34 לחוק רישוי עסקים לפעול באזורים המיועדים לסוג הפעילות הספציפי שלהם. כך למשל, מסעדות וחנויות קמעונאיות נדרשות לפעול באזורים מסחריים. באותו האופן, מתקני תעשייה ומפעלי ייצור מזון נדרשים לפעול באזורי תעשייה. אלא אם כן מדובר באזור בו הוקצה עירוב שימושים, חשוב שנעמוד בדרישות אלו. אם המיקום שבחרת אינו תואם את תקנות הייעוד, ייתכן שיהיה עליך להגיש בקשה להיתר חורג, הכרוך בבירוקרטיה ועלויות נוספות לא פעם.
לכן, כדי להבין איך מוציאים רישיון עסק לתחום הפעילות שלנו, עלינו להתייחס לשאלת המיקום בשלב הראשוני ביותר. לפני שעושים כל צעד, חשוב לפחון בתב"ע הרלוונטית של הרשות המקומית כי האזור בו ממוקם הנכס לפעילות אכן תואם לדרישות השימוש. צוות רישוי פלוס יסקור לעומק את דרישות תכנון הייעוד ואת התב"ע הרלוונטית על מנת להבטיח שהנכס תואם לכל הדרישות וכדי למנוע דחיות ועיכובים.
שלב 3: הכנת תוכניות אדריכליות וטכניות
תוכניות אדריכליות וטכניות הן אבן יסוד בתהליך הגשת הבקשה להוצאת רישיון עסק. תוכניות אלה חייבות לפרט את פריסת החללים בעסק ואת כלל האלמנטים הרלוונטיים לרישוי. בין השאר, יהיה עליה לכלול את האלמנטים הבאים:
- חלוקת החללים (למשל, מטבח, פינות ישיבה או שטחי האחסון הייעודיים השונים).
- אמצעי בטיחות אש כגון דרכי מילוט והצבת מטפים.
- התאמות נגישות כמו רמפות, שילוט ושירותים נגישים.
תוכניות אלו דורשות צוות מקצועי בעל ידע אדריכלי והכשרה בתחום הבטיחות והבריאות. כך ניתן להבטיח שאכן נעמוד בכל התקנות. רישוי פלוס מעמידה לרשותך את כל המומחים הנדרשים לתהליך תחת קורת גג אחת – מהכנת התוכנית האדריכלית ועד לייעוץ בטיחות באש, תוכניות נגישות והכנה לביקורות. אנו משתלבים כבר בשלב התכנון ומלווים אותך עד לקבלת הרישיון.
שלב 4: הגשת הבקשה וצירוף כל המסמכים הנדרשים להוצאת רישיון עסק
זהו הרגע בו כל ההכנות והמאמצים מתכנסים אל צעד אחד. חשוב לוודא שאיש מקצוע המתמחה ברישוי עסקים עובר על הבקשה וכי הטפסים מולאו במדויק. בנוסף, יהיה עלינו לצרף:
- תוכניות אדריכליות וטכניות.
- מפה טופוגרפית במידת הצורך.
- תוכניות ייעודיות רלוונטיות במידת הצורך כמו תוכנית בטיחות באש, תוכנית נגישות לרישוי עסקים ועוד.
- מסמכים נוספים עשויים להידרש בין תחומי העיסוק השונים.
הגשת הבקשות מוגשת באמצעות מערכת הרישוי המקוונת של הרשות המקומית. מדובר במערכת מורכבת למדי ולכן גם בשלב זה מומלץ להסתייע במומחים. צוות רישוי פלוס מטפל בכל התהליך מא' ועד ת'. אנו נוודא שכל המסמכים מועלים בצורה נכונה וכל הטפסים ממולאים בצורה מדויקת כדי למנוע עיכובים בתהליך הוצאת רישיון עסק. בנוסף, נמשיך לעקוב באופן שוטף וננהל תקשורת מתמשכת מול הרשויות הרלוונטיות. כך אנו פועלים באופן יזום כדי להאיץ את התהליך.
שלב 5: ביקורות ואישורים
לאחר הגשת הבקשה, רשויות רגולטוריות שונות יערכו ביקורות במתחם העסק כדי לוודא עמידה בדרישות. בין השאר, יערכו הרשויות הבאות ביקורות:
- משרד הבריאות: בדיקת נהלי ומתקני התברואה ותאימות תהליכי העבודה לתקנות הבטיחות, ניהול הפסולת וההיגיינה.
- מכבי האש: בדיקת כלל פתרונות איתור וכיבוי האש במתקן לרבות אזעקות, גלאים ומטפים.
- הרשות המקומית: פקחים מטעם הרשות יבחנו את המתחם ויוודאו כי הוא עומד בכל הדרישות הרלוונטיות.
- מורשה נגישות: בדיקת כלל רכיבי הנגישות וההתאמות בעסק.
כלל הביקורות כרוכות בתשלום וכדי לעבור אותן, יהיה עלינו לעמוד בכל הדרישות מראש. צוות רישוי פלוס מסייע לך להיערך לביקורות, מלווה אותך לאורכן ומסייע לך בכל התאמה שתידרש לאורך התהליך.
שלב 6: קבלת רישיון העסק
לאחר שנעבור את כל הביקורים ונקבל את על האישורים הנדרשים. כל שיידרש מאיתנו הוא רק להמתין לאישור הבקשה להוצאת רישיון עסק. צוות רישוי פלוס מלווה אותך בכל עת ומוודא שהתהליך אינו מתעכב שלא לצורך. בסוף התהליך, יונפק רישיון העסק וניתן יהיה להתחיל בפעילות העסקית.
עם זאת, בהתאם לסוג העסק שלך, עשויות לחול דרישות מתמשכות נוספות, כגון בדיקות תקופתיות או חידושי רישיון. בכל שלב, אנו כאן כדי לסייע לך בכל דרישה נוספת שעשויה לעלות, בחלוף השנים.
איך אנחנו הופכים תהליך הוצאת רישיון עסק לפשוט יותר?
בכל שלב בתהליך, אנו מציעים ערך מוסף משמעותי שיהפוך את תהליך הרישוי ליעיל ומהיר יותר.
- ייעוץ מותאם אישית: אנו נעניק את כל הידע הנדרש כדי לסייע לך להתאים את העסק לדרישות הרגולטוריות.
- משאירים את הבירוקרטיה למקצוענים: הצוות שלנו מטפל בכל הניירת, מתוכניות אדריכליות ועד להגשת בקשות מדויקות.
- הכנה לביקורות: אנו מכינים את העסק שלך לבדיקות רגולטוריות ומטפלים בבעיות פוטנציאליות באופן יזום כדי לחסוך לך זמן וכסף.
- מומחיות מקצועית: מאחורינו שנים של ניסיון בעבודה מול רשויות. ניסיון זה מאפשר לנו לזרז את תהליכי אישור הבקשה ולחסוך זמן יקר.
- תמיכה שוטפת: גם לאחר הנפקת הרישיון שלך, אנו מספקים סיוע מתמשך.
תמיד תהית איך מוציאים רישיון עסק? נדרש לך סיוע בתהליך הוצאת רישיון עסק? אנו מזמינים אותך לפנות אלינו עוד היום ונסייע לך בכל שלב, עד לקבלת הרישיון ביד.