רישוי עסקים
על פי חוק ישנם סוגים מסוימים של עסקים החייבים ברישיון עסק, לכן אחד הצעדים הראשונים בתהליך הקמת אותם עסקים הוא קבלת הרישיון. חשיבותו של הרישיון נעוצה בניסיון להבטיח את המשך קיומו הכלכלי של העסק כיציב ובטוח מבחינות מסוימות.
רישיון העסק קשור גם בהגשת הדו"חות השנתיים לרשויות המס ובהמשך לכך קבלת החזרי מס על פי הצורך. החזרי המס מהווים חלק מהמהלכים שמבצעת המדינה לשם תמיכה בעסקים. כך רישוי עסקים משמש מנגנון רגולטורי לניהול העסקים בתוך המדינה.
חוק רישוי העסקים
באמצעות הרישיון ניתן להבטיח שבתי עסק הפועלים בשטח השיפוט של המדינה פועלים בהתאם לחוקים החלים באותה מדינה. החוק החל במדינת ישראל הוא חוק רישוי עסקים התשכ"ח-1968. בין הסעיפים שכולל החוק אפשר למצוא גם את הסעיף העוסק ברישיון לקיום תנאי תברואה והגנה על הסביבה; סעיף העוסק ברישיון כיבוי אש, סעיף רישיון בטיחות מבנים ועוד. החוק מתעדכן מעת לעת. על מנת לדעת מהם העדכונים והאם עסק בתחום מסוים חייב ברישיון אפשר להתעדכן בצווים שמפרסם משרד הפנים.
תוקף רשיון העסק
תוקף רישיון העסק משתנה מקבוצת עסקים אחת לשנייה. כך, למשל, תוקף הרישיון לקבוצת מזון הוא שלוש שנים; תוקף הרישיון לקבוצת מים ופסולת הוא חמש עשרה שנים; תוקף הרישיון לקבוצה של חקלאות ובעלי חיים הוא עשר שנים; תוקף הרישיון לקבוצה של בריאות, רוקחות וקוסמטיקה הוא חמש שנים; וכולי. יש לציין, כי תהליך רישוי עסק כרוך בתשלום, אשר היקפו משתנה על פי סוגי הרישיון הדרוש ומרכיביו.