על עובדה אחת לא ניתן לערער – אירוע מוצלח נמדד במידה רבה באיכות האוכל. העובדה הזו הייתה נכונה בישראל מאז ומעולם ובימים בהם הסצנה הקולינרית בארץ מתפתחת ללא הרף – נעשית רלוונטית מאי פעם. עסקי קייטרינג צומחים כיום בישראל בתפוצה אדירה ומציעים מגוון עשיר וסטנדרט איכות חסר תקדים. בבואנו להקים עסק הסעדה כחוק בישראל, אמנם, אנו עשויים לגלות שיהיה עלינו לצלוח הררים של בירוקרטיה לפני שנוכל להתחיל לעבוד. מעבר לרישיון העסק המחייב עסקים רבים בישראל, קייטרינג דורש גם הנפקת רישיון יצרן. במדריך הבא שחיברו המומחים של רישוי פלוס, משרד אדריכלות המתמחה ברישוי עסקים, נסביר את כל מה שחשוב לדעת על תהליך הוצאת רישיון יצרן לקייטרינג.
מהו רישיון יצרן לקייטרינג?
רישיון היצרן הנדרש לעסקי קייטרינג משמש כאישור רגולטורי הניתן מטעם משרד הבריאות בישראל. הרישיון מתיר לעסק לייצר, לאחסן ולהפיץ מזון בכמויות גדולות, בין אם שירות ההסעדה מיועד למוסדות, מרכזים מסחריים או לאנשים פרטיים במסגרת אירוע. רישיון זה נדרש מכוח פריט 4.6 ה’ לצו רישוי עסקים ועוסק במספר קריטריונים, לרבות עמידה בתקנות הבריאות, התברואה, בטיחות באש ועוד. רישיון זה נבדל מרישיון עסק מזון רגיל, שכן הוא חל במיוחד על מטבחים בעלי קיבולת גבוהה המספקים את תוצר המזון מחוץ למתחם.
מי צריך רישיון יצרן לקייטרינג?
רישיון זה נדרש במיוחד למטבחי קייטרינג, ספקי מזון מוסדיים ומתקני ייצור מזון מרוכזים המספקים ארוחות לספקים או אירועי צד שלישי. באופן גורף ניתן לומר כי כל מתקן בישראל המכין מזון בהיקפים גדולים להפצה חיצונית, לרבות:
- מטבחי קייטרינג במפעלים וחברות הייטק
- מפעלי הזנה במוסדות חינוך
- ספקי מזון לחברות תעופה
- מטבחי קייטרינג ועסקי קייטרינג חיצוניים בגני אירועים
- מטבחים מוסדיים לרבות בתי חולים ובתי אבות
כלל האצבע העיקרי שצריך להנחות אותנו הוא כזה – ככל שהמזון בעסק מוכן במקום אחד ומובל לצריכה למקום אחר, כאשר היקפי הייצור משמעותיים, הרי שעל המתקן להחזיק ברישיון יצרן לקייטרינג בתוקף.
באילו חוקים נדרש לעמוד בעל העסק?
תהליך הרישוי מפוקח על ידי משרד הבריאות, הפועל לצד הרשויות המקומיות, מכבי האש, המשרד להגנת הסביבה ואגפי ההנדסה והתברואה העירוניים. כחלק מפיקוח זה, נדרש בעל העסק לעמוד בין השאר בתקנות החוק הבאות:
- חוק הגנה על בריאות הציבור התשע”ו-2015
- צו רישוי עסקים (עסקים טעוני רישוי) התשע”ג-2013
- תקנות התברואה וההיגיינה של משרד הבריאות
- תקני אחסון וקירור מזון של שירות המזון
- נהלי סילוק פסולת והפרדת שומנים של משרד הגנת הסביבה
- תקנות בטיחות באש לרבות תכנון יציאות חירום של מכבי האש
- תקני נגישות לפי חוק הנגישות הישראלי
אז כיצד מתבצע תהליך הוצאת רישיון יצרן לקייטרינג?
התהליך כולל מספר שלבים מרכזיים וכדי להבטיח שהתהליך יתנהל ביעילות וללא עיכובים מיותרים, חשוב לבצע אותם באופן מדויק ומסודר. כפי שניתן לראות, אנחנו נדרשים לפעול בהתאם למגוון תקנות החלות מטעם גופים שונים. לכן, המדיניות הטובה ביותר תהיה להסתייע ביועץ רישוי עסקים מקצועי או משרד אדריכלות המתמחה בתחום רישוי העסקים. במסע אל עבר הוצאת רישיון יצרן, נעבור דרך התחנות הבאות.
בחירת נכס ותכנון ראשוני
ישנה טעות נפוצה שבעלי עסקים רבים נופלים בה. הם מאמינים שהנכס שבחרו לפעילות העסקית שלהם מתאים לצרכים שלהם, אך אינם טורחים לבחון מבעוד מועד האם הוא תואם את דרישות ייעוד השימוש של הרשות המקומית. כאשר הם מתחילים בתהליך הרישוי, עלולה להמתין להם הפתעה לא נעימה. לכן, חשוב לוודא לפני שחותמים על חוזה השכירות או מתחילים בשיפוצים שהמבנה שבחרנו אכן ממוקם באזור בו מותר ייצור מזון. לרוב, מטבחי קייטרינג מורשים לפעול אך ורק באזורי תעשייה או מסחר. הדרך הטובה ביותר לוודא שאנו עומדים בכל הדרישות היא להסתייע במשרד אדריכלות המתמחה ברישוי עסקים שיבחן את המבנה ומיקומו אל מול התב”ע.
עיצוב מטבחים והכנת תוכנית אדריכלית
יש להכין מערך שלם של תשריטים אדריכליים, לרבות:
- פריסת תוכנית קומה
- חלוקה לאזורי עבודה
- מיקום הציוד
- ייעוד אזורי אחסון למוצרים גולמיים ומבושלים
- מערכות פסולת ושפכים
- אוורור, מפרידי שומנים ומערכות פליטה
- יציאות חירום ומעברים נגישים
תוכניות אלו מוגשות לאישור הרשויות הרלוונטיות ועליהן להתאים לתקנות משרד הבריאות ומכבי האש.
הגשת בקשה לרישיון יצרן לקייטרינג
לאחר השלמת כלל התוכניות, ניתן להגיש את הבקשה לרישיון יצרן לקייטרינג לרשות המקומית באמצעות המערכת המקוונת. אל הבקשה יש לצרף את מסמכי ההתאגדות, תוכניות אדריכליות מלאות, תיאור מקיף של נהלי התברואה ותהליכי העבודה, תוכנית בטיחות באש וחוות דעת נגישות.
היערכות לביקורת משרד הבריאות
משרד הבריאות יבחן את כלל החומרים שהוגשו ויגיע לערוך ביקורת במתקן. בין השאר, יבדקו הגורמים מטעם משרד הבריאות את אופן פריסת אזורי הטיפול במזון ורמת הניקיון בו. כמו כן ייבדקו מערכות האוורור והפרדת השומנים ובקרת הטמפרטורה. יושם דגש על הפרדה ראויה בין חומרי גלם ומוצרים מוגמרים ועל נהלי ההיגיינה.
ככל שיתגלו ליקויים, תונפק רשימת תיקונים הנדרשת. לאחר טיפול בהם, ניתן יהיה לקבל את רישיון היצרן.
חשוב לקחת בחשבון כי הרישיון תקף לתקופה מוגבלת ויש לחדשו מעת לעת. לכן, יהיה עלינו להמשיך ולשמור על הנהלים, שכן בדיקות משרד הבריאות עשויות להתרחש גם במפתיע. עבודה עם איש מקצוע מנוסה תבטיח שנישאר תמיד עם האצבע על הדופק.
הכול מתחיל בליווי המקצועי הנכון
כפי שניתן לראות, תהליך קבלת רישיון יצרן לקייטרינג דורש התנהלות מול מספר רשויות במקביל, בקיאות מעמיקה בתקנות רבות המתפרשות על פני שלל היבטים, הפקת מסמכים טכניים רבים ומענה מדויק למאפיינים ספציפיים של המבנה שלך. במשך שנים, מסייע משרד האדריכלות רישוי פלוס לבעלי עסקי קייטרינג לצלוח את כל המשוכות הבירוקרטיות ולהתחיל בפעילות בהקדם. כחלק מהשירות שלנו, נספק עבורך:
- תכנון אדריכלי מלא מסקר היתכנות ועד להגשה הסופית
- הגשת חוות דעת מקדמית למדרש הבריאות
- ביקורת בריאות ובטיחות באש פנימית והכנה מקיפה לביקורת החיצונית
- תקשורת ישירה מול הרשויות המקומיות, משרד הבריאות ומכבי האש
- ליווי במהלך הביקורות ולאחריהן במידת הצורך
- תמיכה שוטפת עד לקבלת הרישיון
הידע המקצועי שצברנו לאורך שנים והמחויבות שלנו אליך בכל שלב בדרך, מבטיחים שתהליך הרישוי שלך יעבור במהירות, ביעילות ובמינימום טרחה מצידך. לתיאום שיחת ייעוץ עם המומחים של רישוי פלוס ולקבלת פרטים נוספים, ניתן להשאיר פרטים כאן. הצוות שלנו יחזור אליך בהקדם עם כל המידע הנדרש כדי להתחיל.