(ניתן ללחוץ על כל תמונה לפרטים)
רישיון יצרן בתחום המזון, מי חייב ולצורך מה?
זהו אחד הנושאים הסבוכים בתחום דיני העסקים של תחום המזון, נושא הנקרא – "רישיון יצרן". ברור לכל, כי לא ניתן לייצר מזון בכל מרחב המוצרים ללא רישיון תואם. מי שאכן אינו מחזיק ברשותו רישיון שכזה הינו עבריין לכל דבר, ולעת צרה חו"ח, לא יעזור בית דין מלחמוק מעונש ראוי. לכן חשוב להכיר את החוק לעומקו, ולעמוד על פי הנחיותיו.
לחצו לשלבים בקבלת רישיון יצרן אצלנו ברישוי פלוס > >
אז מהי הגדרת מהות הרישיון?
"כל עסק המוציא את המזון, מתחום המטבח או המפעל שבו מכינים אותו, אל מחוץ למבנה מחויב ברישיון יצרן". לאחרונה, שרות המזון מחייב גם מאפיות המייצרות מוצרי מאפה למכירה (לא רק אופה מוצרים קפואים מוכנים), להצטייד ברישיון יצרן. הגדרה זו מהווה את הבסיס לדיון בסוגיה של מיהו החייב ברישיון יצרן.
מובן, כי מי שיש ברשותו רישיון שכזה הינו אדם הפועל לפי כל החוקים והתקנות. חוקים אילו באים בכדי לוודא מניעת כשלים תברואתיים, העשויים לגרום למחלות מעיים ואחרות, ויש לסמוך על אותו אדם כי המטבח או המפעל נמצאים תחת פיקוח תקין של הרשויות, עם כל המשתמע מכך.
רישיון היצרן רוכב על פלטפורמת רישיון העסק, ולא להיפך. זאת מאחר וכל עסק חייב תמיד ברישיון עסק, על פי כל חוקי המס ועל כל השתמעויותיו, ואילו רישיון היצרן הינו תוספת, ואינו בא במקום.
אז מה מבדיל בין רישיון עסק לרישיון יצרן?
- רמת הדרישות בייצור מזון גבוהה ביותר ורמת הפיקוח מחמירה, בעיקר מאחר ויש מזון היוצא מהמטבח או המפעל ומטייל ברחבי היקום, וחייב להיות מיוצר ומשונע נכונה על מנת שלא יתקלקל בדרך.
- רישיון יצרן מחייב, כמו כל דבר, תכנון נכון של העסק. הוא מקנה שמירה ברורה על שרשרת ייצור המזון, שרשרת הטמפרטורה (חמה או קרה), ותשומת לב נוספת לרווחת העובדים במקום.
- היות והמזון או חלקו מוצאים אל מחוץ למבנה, יש להוסיף מחלקות אשר נועדות למתן מענה באשר לאריזת מזון, שינוע וקליטת ציוד, או כלים חוזרים.
- אין הגדרה בין התפוקות בייצור המזון (כמויות) לשטח המפעל, בתנאי שיעמוד בחלוקה נכונה של המדורים ובמרחבי העבודה, על פי דעתו של המנהל.
- מספר החלפות האוויר ועוצמת התאורה שונים מאלו הנדרשים ברישיון העסק (אם כי לא ברור למה).
- מפעלי מזון מפוקחים על ידי שרות המזון הנפתית ולא רק על ידי משרד הבריאות המקומי, מחלקת בריאות הסביבה (בחינת תשתיות בעיקר), ובמקרים מסוימים גם על ידי המשרד לאיכות הסביבה.
אלו בעיקר סעיפי ההבדל, וכל השאר דרישות זהות לאלו בבקשה להוצאת רישיון עסק.
מהו תהליך הטיפול בקבלת הרישיון?
התהליך הסכמתי בהקמת העסק ובקבלת הרישיון הינו:
- איתור נכס או מבנה מתאים.
- הכנת פרוגראמה המסבירה את מהות המפעל או המטבח והמוצרים שייוצרו בו.
- תכנון קפדני של המקום.
- העברת תוכניות ופרשה טכנית לשרות המזון לצורך חוות דעת מקדמית.
- התאמת התוכניות והפרשה הטכנית להערות שירות המזון.
- הקמת העסק – בהתאם לתוכניות שנבחנו בשרות המזון ועודכנו לאור הערותיהם.
- לפי הצורך, עדכון תוכניות לפי המצב הסופי.
- העברת כל התוכניות למחלקת רישוי העסקים העירונית.
- ביקור במקום של שירות המזון לבחינה כי המקום הוקם לפי התוכניות שנבחנו.
- ביקור במקום של שאר הרשויות (כיבוי אש, משטרת ישראל, מח' הנדסה וכו')
- טקס קבלת הרישיון.
ככלל, כלל הרשויות הפיקו מקבץ הנחיות לצורת ההגשה של הבקשה לקבלת רישיון. מקבץ זה בא לייצר מצב אחיד, שבו צורת ההגשה תקל על הבקרה ותהיה זהה תמיד. רצוי לקבל מהרשות המקומית ומחלקת רישוי העסקים הנחיות אלו.
עד שלא מתקבל הרישיון אין להתחיל בייצור!
לוחות זמנים
ברור כי מי ששכר מבנה, ומשלם מהיום הראשון הרבה כסף, מבקש להתחיל בייצור כמה שיותר מוקדם.
אך יש לקחת בחשבון כי לכל דבר נדרש הזמן שלו. לפי ניסיוננו להלן לוחות הזמנים מרגע שיש המבנה:
- תכנון כולל של המפעל ותכנון כל תשתיות והמערכות – 3 חודשים.
- הכנת חומר להגשה לשרות המזון – ימים בודדים.
- עיון בחומר עד חוות הדעת – 30 יום על פי חוק.
- עדכון תוכניות לקראת ביצוע – כחודש ימים.
- הקמת העסק – 3-7 חודשים, תלוי באופיו של המקום.
- עד קבלת הרשיון, ובהנחה שהכל בסדר ואין הערות לתיקון – כ-30 יום נוספים.
אנו מניחים כי חייבים לקחת בחשבון תקופה של כשנה עד שניתן לקבל רישיון יצרן. אין מה לעשות, ובוודאי שלא ניתן לקצר ולדלג על כל השלבים. הדבר היחיד העשוי להקל על לוחות הזמנים וכאבי הראש המדומים, הוא הסתייעות בבעל מקצוע אשר יש ברשותו ניסיון בתחום זה – החל מבחירת הנכס, התכנון, הכנת החומר לרשויות, ההתמודדות בהערות ובדרישות, וכן ליוויי כולל.
משרדנו, צבר ניסיון רב שנים ואנו עומדים לרשותכם לכל אורך התהליך. אנו יודעים להתמודד מול הדרישות, הרשויות וכבר בשלבי התכנון הראשוניים נוכל לעזור ולהכווין אתכם אל הדרך הנכונה, המהירה והפשוטה ביותר. זהו תהליך ארוך, אך אין סיבה שיהיה מסורבל מעבר להכרחי. בשביל זה אנו כאן, להוביל אתכם בדרך המהירה והפשוטה ככל הניתן אל ההצלחה.
לחצו לשלבים בקבלת רישיון יצרן אצלנו ברישוי פלוס > >
(-)