בין העסקים המתקשים לקבל רשיון עסק נמנים בעיקר עסקי המזון, שכוללים את המסעדות, בתי הקפה, הקונדיטוריות, שירותי הקייטרינג, גני האירועים, בתי המלון ועוד. ידוע, שמשרד הבריאות ויתר רשויות החוק מקפידים במידה יתרה על עסקים מסוג זה, מכיוון שכשלים תברואתיים, אחסון לא נכון, טיפול לא הולם במוצרי מזון, אי הקפדה על נהלי בטיחות או שימוש במוצרים שאינם באיכות גבוהה עלול לגרום למפגעים חמורים בקרב הצרכנים, ואף לפגוע באוכלוסיות שלמות.
לצורך קבלת רישיון עסק ורישיון יצרן בענף המזון יש לעבור תחנות רבות, ביניהן מחלקת רישוי עסקים, משטרת ישראל, שירותי הכבאות, משרד הפנים, משרד התמ"ת, משרד החקלאות, משרד הבריאות, המשרד לאיכות הסביבה ועוד. ובעוד דרישות הרשויות הללו גבוהות מאוד, תהליך קבלת רישיון העסק הופך לעיתים למאוד מתיש ואף אורך זמן רב.
מסיבה זו מומלץ להיערך מראש, ועבור תכנון מפעלי מזון או הקמת עסק בענף המזון כדאי להיעזר באיש מקצוע, שמתמחה בתכנון מסוג זה, שידע למקד את בעל העסק ולהכווין את אנשי המקצוע העוסקים במלאכה, וכך למנוע תקלות וליקויים שיגררו הוצאות מיותרות ויאריכו את משך התהליך.
המלאכה המורכבת של תכנון מפעלי מזון.
תכנון מפעלי מזון היא מלאכה מורכבת, שבמסגרתה חייב להתבצע סנכרון ותיאום בין אנשי מקצוע שונים. יש לקחת בחשבון את כל תהליכי הייצור השונים, מגבלות המבנה, נהלי הבטיחות הנדרשים ועוד, ויחד עם כל השיקולים הללו להביא בחשבון את מסגרת התקציב. בין השיקולים שחשוב לשים לב אליהם:
- הערכה של כמויות היצור והמכירות המקסימליות והממוצעות הצפויות.
- צפי של כניסת מוצרים חדשים
- הטכנולוגיות שישמשו את המפעל ליצור, אחסנה ושינוע
- שיקולים לוגיסטיים
- כמות וסוגי אמצעי הייצור ומרכיבי התשתית שנחוצים
- מאפייני השטח והתנאים הקיימים, כולל המגבלות השונות.
איך לבחור את איש המקצוע הנכון?.
מכיוון שתכנון מפעלי מזון הוא מלאכה מורכבת ולא פשוטה כלל, נחוץ איש מקצוע, שידע לנתב את התהליך, לאגד ולהכיל את כל המרכיבים השונים לכדי תוכנית מגובשת ויעילה. תפקידו של המתכנן הינו חשוב במיוחד ועל מנת שיוכל לבצע תפקידו כראוי יש לספק לו את כל המידע באופן מלא ומדוייק. עליו להיות יצירתי וגמיש במחשבתו על מנת לספק פתרונות יעילים, מהירים ויצירתיים. כמו כן, עליו להבין בתחומים שונים, כולל בטיחות באש, נגישות, רישוי עסקים וחוק תכנון ובנייה מנת שיוכל להעניק מענה טוב ככל שניתן לכל קושי או קונפליקט שיופיעו בדרך.
תהליך קבלת רשיון העסק.
יחד עם אנשי המקצוע, ביניהם טכנולוג מזון, יש להכין תוכנית מסודרת, אותה יש להגיש יחד עם בקשה לחוות דעת מקדמית במשרד הבריאות , לאחר אישור התכנית במסגרת חוות דעת מקדמית מומלץ לגשת עם התוכניות למחלקת רישוי העסקים ולהתחיל בהליך קבלת רישיון העסק מהרשות המקומית ורישיון יצרן ממחלקת שירות המזון במשרד הבריאות
קבלת רישיון העסק מותנית בעמידה בכל הדרישות מצד נותני האישורים כגון משרד הבריאות, ביקורת עסקים, משטרת ישראל, איכות הסביבה, משרד הכלכלה ומערך הכבאות. כל מחלקה ורשות מעניקה אישורים בהתאם לדרישות שהציבה בפני בעל העסק, כאשר הרשות המקומית מנפיקה רישיון עסק בכפוף לביצוע הדרישות וקבלת אישורים מכל הגורמים הרלוונטיים בינהם משרד הבריאות. רק לאחר קבלת כל האישורים הללו מנפיקה הרשות רישיון עסק.
בנוסף לכך במפעלי מזון מחלקת שירות המזון במשרד הבריאות מנפיקה רישיון יצרן ומפעל מזון לא יקבל רישיון עסק ללא רישיון יצרן.
רישוי פלוס מלווים אותך לכל אורך הדרך.
חברתנו מתמחה בליווי לצורך קבלת רישיונות עסק. סל השירותים שלנו כולל ליווי אישי לאורך כל התהליך, החל מבדיקת התכנות לפני שכירות, תכנון, דרך הקמתו וקבלת האישורים מהרשויות השונות ועד לקבלת רישיון העסק ויצרן. אנו דואגים לייעוץ וליישום כל דרישות הרשויות לכל אישור לצורך תפעול העסק, כולל אישורי נגישות, בטיחות באש, היתרי בנייה, רישיון יצרן ועוד. בין לקוחותינו מגוון מפעלים מתחום המזון, כולל רשת השיווק עם מטבחים מבשלים כגון מחסני להב, יוחננוף, קייטרינג מסיבונת, האופה מבגדד, קנאפס מגשי אירוח, לחם הפנים ועוד, כולם עומדים בסטנדרטים המחמירים ביותר ופועלים בפריסה ארצית הודות לטיפול מדוקדק ובלתי מתפשר של הטובים בתחום.