עבור עסקים העוסקים בייצור סחורות, קבלת רישיון יצרן היא צעד קריטי כדי להבטיח שהם פועלים כחוק. מדובר בהיבט בהקמת העסק שחשוב לקחת בחשבון ולטפל בו בהקדם. מעבר להיבט האופרטיבי, חשוב שנכלול אותו גם בעלויות ההקמה שלנו. עלות רישיון יצרן משתנה באופן ניכר בהתאם לגורמים רבים. מסוג העסק וגודל הנכס ועד לשינויים הנדרשים כדי לעמוד בדרישות, ישנם היבטים רבים שיש לבחון. ככל שנבין מה עשוי להשפיע על המחיר מראש, כך נוכל להיערך כלכלית לתהליך ולהימנע מהפתעות. רישוי פלוס, משרד אדריכלות המתמחה ברישוי עסקים, מלווה אותך בכל שלב בתהליך הפקת הרישיון. במדריך הבא, נסביר מה עשוי להשפיע על עלות הרישיון ואיך ניערך לתהליך.
מהו רישיון יצרן?
רישיון יצרן הוא האסמכתא החוקית שמעניקות הרשויות בישראל לעסקים העוסקים בייצור, אריזה או הפצה של סחורות. הרישיון הוא הערובה לכך שהעסק עומד בתקנות שנקבעו על ידי הרשויות המקומיות, משרד הבריאות ותקני איכות הסביבה ובטיחות אש. הדרישות לקבלת הרישיון מחמירות ונוגעות לסוגיות בעלות חשיבות עליונה. בין השאר, היבטים כמו בטיחות, בריאות הציבור והשפעות סביבתיות משחקות תפקיד. ניהול פעילות עסקית מסוג זה ללא רישיון יצרן עלולה להוביל לקנסות גבוהים, סנקציות משפטיות ואפילו לסגירת העסק. אלו שמנסים להתחמק מהתהליך, עלולים לגלות שעלות רישיון יצרן בתהליך חוקי משתלמת בהרבה מההשלכות שיצטרכו להתמודד עמן אם יפעלו ללא רישיון.
מי צריך רישיון יצרן מזון?
כמובן שלא כל העסקים זקוקים גם לרישיון יצרן מזון. כאן, ריכזנו את רוב העסקים שעשויים להזדקק לרישיון זה על מנת לפעול כחוק.
- מפעלי מזון ומשקאות: כולל מאפיות, מבשלות ויצרני מזון ארוז.
- בתי אריזה: גם עסקים העוסקים באריזת מוצרי מזון דורשים רישיון יצרן.
- מחסני מזון: מרכזי אחסון, גדולים כקטנים, נחשבים ליצרנים.
למעשה, כל עסק המעורב במזון, לאורך כל שרשרת האספקה, זקוק לאישור זה. ראוי בהקשר זה לציין שאך ורק יצרני מזון אשר מוצריהם מוצאים ממתחם הייצור חייבים ברישיון זה. בתי אוכל כמו מסעדות ובתי קפה המכינים מזון על בסיס יומי, הנצרך במקום, אינם נדרשים ברישיון יצרן. כמובן, אמנם, שיהיה עליהם להוציא רישיון עסק.
על מנת לעמוד בקריטריונים לקבלת הרישיון, על המתקן להיות ממוקם באזור תעשייה. עסקים הפועלים באזורים שאינם עומדים בדרישות עלולים להתמודד עם עיכובים או דחייה. כמו כן, על כלל מתקני הייצור לעמוד בתקנות הבריאות בהתאם לתחום התעשייה שלהם. לבסוף, עליהם לעמוד גם בכלל הדרישות הסביבתיות כמוגדר בחוק. לצד דרישות אלו, יש לוודא שלעסק יש תכנית בטיחות באש מסודרת ואישור מרשות הכבאות. לכל אחת מהדרישות הללו, ישנן כמובן גם עלויות נלוות.
אז אילו גורמים ישפיעו על עלות רישיון יצרן?
כעת משהבנו מי צריך רישיון יצרן ומה עשוי להידרש בתהליך, נצלול אל היבטי העלויות. העלות של רישיון היצרן רישיון משתנה בהתאם למספר גורמים עיקריים.
סוג העסק
ישנם סוגים רבים של מפעלי מזון. ממטבחי קייטרינג רחבי היקף ועד למפעלי ממתקים, מאפיות לחם ובתי אריזה, כל אחד מהם טומן בחובו תהליכים שונים. חלקם פועלים בהיקפים קטנים עם קו ייצור אחד או שניים, אחרים מנהלים מערכי ייצור נרחבים. מורכבות תהליכי העבודה משפיעה באופן ניכר על העלות, כמו גם מספר קווי הייצור במפעל.
גודל הנכס
מתקנים גדולים יותר דורשים יותר התאמות, בדיקות ואישורים, מה שיכול להשפיע באופן משמעותי על העלות הכוללת.
מתקנים מיוחדים ושיפורים במבנה
לעתים קרובות עשויים להידרש שינויים במתחם העסק על מנת לקבל רישיון יצרן. בין השאר, ראוי לציין:
- התקנת מערכות אוורור
- שדרוג מערכות ניהול פסולת
- הוספת ציוד בטיחות אש.
שינויים אלה כרוכים לעתים קרובות בהוצאה משמעותית וחשוב שנגלם אותם כשאנו מעריכים עלות רישיון יצרן.
אגרת רישיון
כל גוף רגולטורי המעורב בתהליך הרישוי מבצע בדיקות במקום ומספק אישור מטעמו. לאחר ממצאי כל הבדיקות, יהיה עלינו לשלם אגרה. סכום האגרה משתנה בהתאם למספר פרטי הרישוי וגודלו וסטטוס הרישיון. כלומר, אם מדובר ברישיון חדש או חידוש רישיון. כך למשל, אגרת רישיון יצרן חדש למחסנים ובתי קירור תעלה 877 ₪. לעומת זאת, רישיון לעסק שלא פורט המעסיק מעל ל-50 עובדים, ישלם 1045 ₪ לרישיון חדש, או 601 ₪ לחידוש רישיון בהתראה קטנה מ-90 יום ממועד פקיעתו. ניתן ללמוד עוד על שיעורי האגרה כאן.
שירותים מקצועיים – חלק בלתי נפרד מעלות רישיון יצרן
לאור שלל ההיבטים המשפיעים על העלויות ומורכבות תהליך הרישוי, אין כל פלא שבעלי עסקים רבים נעזרים ביועצים מקצועיים. ליווי אדריכל רישוי עסקים בתהליך כרוך בהוצאה, אך מדובר בהשקעה שעשויה לחסוך לך הון.
ייעוץ וליווי שוטף לכל אורך התהליך יאפשר לך לוודא שהנכס עומד בדרישות הספציפיות לתעשייה שלך. הצוות יעריך את הנכס לפני כל התחייבות כדי לוודא שהוא אכן מתאים לאופי הפעילות. במידת הצורך, יבוצע תכנון מלא בו ישולבו כל השינויים הנדרשים לעמידה בתקנות. המשרד ינהל את כל ההתקשרות מול הרשויות ויעשה כל שביכולתו כדי להאיץ את תהליך הרישוי. לך, יישארו זמן ואנרגיות להתמקד בהקמת העסק החדש. על ידי זיהוי מוקדם של בעיות פוטנציאליות, אנשי המקצוע יוכלו לסייע לך להימנע מטעויות יקרות ושיפוצים מיותרים.
רוצה להתחיל את המסע שלך אל רישיון יצרן בראש שקט וביטחון? מזמינים אותך לפנות אלינו באתר עוד היום.