עסקים רבים בישראל נדרשים בהוצאת רישיון יצרן כתנאי מוקדם לקבלת רישיון עסק. גורמים מפקחים רבים מעורבים בהנפקת הרישיון ולכן, נדרשת היערכות מורכבת ורבת היבטים על מנת להבטיח שהתהליך יתנהל ביעילות. מבין שלל הרשויות שיהיה עלינו להתנהל מולן על מנת לקבל רישיון יצרן משרד הבריאות הוא ללא ספק אחד מהחשובים ביותר. בין אם בכוונתך להקים מפעל לתוספי תזונה, מטבח מוסדי, עסק קייטרינג או מפעל למוצרי מזון, העמידה בביקורת משרד הבריאות תהיה לרוב קו פרשת המים. כאן, נסביר כיצד להתכונן לביקורת משרד הבריאות, מה הפקחים מחפשים, וכיצד הסיוע המקצועי הנכון יכול לעשות את כל ההבדל בין ביקורות חוזרות ונשנות ובין צליחת התהליך על הניסיון הראשון.
מי נדרש ברישיון יצרן משרד הבריאות?
רישיון יצרן נדרש עבור כל עסק המייצר, מכין, אורז או מפיץ מזון בקנה מידה מסחרי. בין השאר, נופלים תחת קטגוריה זו עסקים מהתחומים הבאים:
- חברות קייטרינג
- מפעלי מזון (לייצור מאפים, רטבים, חטיפים, ארוחות קפואות ועוד)
- מתקני ייצור משקאות
- יצרני תוספים וויטמינים
- מטבחים מרכזיים המשרתים רשתות מסעדות
משרד הבריאות הוא הגוף המרכזי האמון על בריאות הציבור וביקורתו על עסקים במעמד תהליך הרישוי מאפשרת להבטיח שהאוכל מיוצר בסביבה מבוקרת, בטוחה ונקייה.
באיזה שלב בתהליך הוצאת רישיון יצרן משרד הבריאות נכנס לתמונה?
הביקורת של משרד הבריאות מתרחשת בדרך כלל לאחר שהגשת את בקשתך לרישיון עסק ואת התוכניות הראשוניות שלך לרשות המקומית. בשלב זה ייבדקו המסמכים האדריכליים, התברואתיים והטכניים של העסק. ככל שעל פי התכנון נראה על פניו כי העסק עומד בדרישות, תתואם ביקורת במקום על ידי נציג של משרד הבריאות. בביקורת תיבחן תאימות התוכניות לבניין בפועל.
אז מה בעצם בודק משרד הבריאות?
במהלך הביקורת הנדרשת להוצאת רישיון יצרן משרד הבריאות ישלח פקחים מטעמו שיבצעו סקירה מלאה במתקן הייצור. אלו כמה מההיבטים המרכזיים שייבחנו במהלך הביקורת:
דרישות מבניות במתחם הייצור
ההיבט הראשון שייבחן הוא העמידה של המבנה, ברמת החומרים והתכנון, לדרישות החוק.
- האם הרצפות, הקירות והתקרות עשויים מחומרים רחיצים ושאינם סופגים?
- האם המשטחים קלים לניקוי וחיטוי?
- האם החלל מאוורר מספיק?
- האם אזורי העבודה מחולקים באופן שמאפשר מניעת זיהום ושמירה על היגיינה?
הפרדת חללים
עסקים יצרניים נדרשים על פי חוק לייעד שימושים לחללים שונים במתחם. בין השאר, יבחנו הפקחים את החלוקות הבאות:
- הפרדה בין אחסון חומרי גלם ומוצרים מוגמרים
- קיום אזורים ייעודיים לאריזה, אחסון, שטיפת כלים וניהול פסולת.
- חלוקת חללים באופן שמבטיח זרימת עבודה מן הקלט אל הפלט, ללא חזרה לאחור. כלומר, מוצרים מעובדים אינם חוזרים אל חדרים בהם קיימים חומרים במצב גולמי.
הציוד הייעודי במתחם הייצור
הפקח יבחן לעומק את כלל פריטי הציוד הנדרשים על מנת להבטיח היגיינה אופטימלית. ציוד זה כולל את יחידות הקירור והחימום ומכונות הייצור. הפקח יבדוק את תקינותן ותאימותן לייצור מזון ושמירה על איכותו. כמו כן, ייבדקו משטחי העבודה ויובטח ניקיונם. וכמובן, שייבדקו גם תחנות שטיפת הידיים, השירותים והמלתחות.
בדיקת נהלי העבודה
חשוב שנוודא שיש לנו נהלי היגיינה וניקיון כתובים וברורים המתועדים היטב, שנוכל להעביר לידי הפקח. כמו כן, עלינו להכין תוכנית הדברה ולהתאים את הדלתות והחלונות במתחם למניעת כניסה של חרקים או מכרסמים. לבסוף, יש לוודא שמתבצע רישום ומעקב מסודרים של ביצוע נהלי הניקיון ושל הטמפרטורות במתקנים השונים. הפקחים יבדקו גם את ההיבט הזה במהלך הביקורת.
אז איך נוודא שאנו נערכים ביעילות לביקורת רישיון יצרן משרד הבריאות?
חשוב שניערך לביקורת מבעוד מועד. ליווי של אנשי מקצוע ייעודיים, מאדריכלים ויועצי רישוי ועד למתכנני מערכות סניטציה, יאפשר לך לבצע תכנון מושכל של המתחם שלך ולהתאימו לכל דרישות משרד הבריאות. זהו התנאי הראשוני על מנת שנוכל להשיג רישיון יצרן ביעילות.
לפני הביקורת הרשמית, כדאי לבצע ביקורת פנימית או להזמין יועץ חיצוני שידמה את תהליך הביקורת שיבצע נציג המשרד. כך ניתן יהיה לזהות כמה שיותר מוקדם נקודות תורפה וכשלים ולספק להם מענה לפני שיזהה אותם הפקח מטעם משרד הבריאות. זהו גם הזמן האידיאלי להעביר את כל הצוות הכשרה ולוודא שהם מעודכנים בנהלי הבטיחות, התברואה והניקיון וכי הם בקיאים בכל המסמכים המשמשים למעקב אחר היבטים אלו בתהליך העבודה.
צוות רישוי פלוס מלווה אותך לכל אורך הדרך בתהליך הוצאת רישיון יצרן
לאורך השנים, ליווינו לקוחות ממגוון ענפי תעשייה וסייענו להם להיערך לביקורת משרד הבריאות. הניסיון רב השנים לימד אותנו שכשנערכים להוצאת רישיון יצרן משרד הבריאות הוא אחד מהגופים המחמירים ביותר שיהיה עלינו להתמודד עמם. הידע המקצועי המעמיק שרכשנו מאפשר לנו להכין אותך לביקורת באופן קפדני, לכסות את כל ההיבטים ולאפשר לך להגיע אל הביקורת בראש שקט.
אנו מציעים את כל השירותים הנדרשים לרישוי העסק תחת קורת גג אחת, מליווי אדריכלי והכנת כל המסמכים הטכניים, עבור בייעוץ נגישות ובטיחות באש ועד להכנה לביקורת משרד הבריאות. אנו נייצג אותך בביקורת, נסייע לך להיערך אליה ונלווה אותך בכל התאמה שעשויה להידרש במקרה של אי עמידה בביקורת.
המטרה שלנו היא פשוטה: לעזור לך לעבור את הביקורת בניסיון הראשון, לחסוך זמן, להפחית עלויות ולהבטיח שהמתקן שלך יעמוד בכל התנאים לאורך זמן. רוצה לקבל סיוע מקיף בתהליך הוצאת רישיון יצרן? צוות רישוי פלוס זמין עבורך בכל עת וישמח לסייע. לקבלת מידע נוסף על מגוון השירותים שלנו ולתיאום שיחת ייעוץ בה נבחן את הצרכים שלך לעומק, פשוט יוצרים קשר כאן. הצוות שלנו יחזור אליך בהקדם האפשרי כדי לסייע לך להיערך לתהליך הרישוי.